Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Η 10άδα των μεγαλύτερων νικών του Θρύλου

Ορισμένες νίκες που μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη των φιλάθλων και φτιάχνουν μύθους αλλά και Θρύλους.

Πάμε να δούμε ορισμένες, 10 συνολικά, από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του Ολυμπιακού. Η επιλογή είναι καθαρά ενδεικτική αφού εδώ δεν υπάρχουν μόνο αντικειμενικά κριτήρια. Παίζει ρόλο στην αξιολόγηση ο ευρωπαικός προσανατολισμός του Ολυμπιακού και η ευρύτερη απήχηση των επιτυχιών του.

1. Ολυμπιακός-Σάντος 2-1
«Ακόμα σε θυμούνται η Σάντος και ο Πελέ»… Σε μία εποχή, κατά ην οποία οι διεθνείς αναμετρήσεις και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν είχαν τη σημασία και την αίγλη του σήμερα, οι διεθνείς φιλικοί αγώνες αντιμετωπίζονταν ως επίσημοι. Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη ηττηθεί 3-2 και η ΑΕΚ 3-0 από την Σάντος στην περιοδεία της. Όμως, ο Πελέ σταμάτησε στον Πειραιά. Με γκολ των Ποσειδώνα και Σουρούνη, ο Ολυμπιακός επικρατεί 2-1 (αυτογκόλ Στεφανάκου) και το ΦΩΣ γράφει: «Ο Ολυμπιακός 2-1 ενίκησε υπεράξια τη μαγική Σάντος που εσώθη από πανωλεθρία. Ο Πολυχρονίου διέλυσε τον Πελέ, ενώ ο γίγας Στεφανάκος υπήρξεν ημίθεος!».

2. Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0
Η «ψύχωση» για το «7ο σερί» πρωτάθλημα οδηγεί τους «ερυθρόλευκους» στο παθιασμένο και αποφασιστικό 3-0 επί του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη. Ο Ζιοβάνι ανοίγει το σκορ στο 2ο μόλις λεπτό και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος προσθέτει ακόμη δύο (16’, 47’) προτού αναχωρήσει για το Μπόλτον. Στον Παναθηναϊκό αρκούσε ακόμη και ήττα με ένα γκολ διαφορά…

3. Κάλιαρι-Ολυμπιακός 0-1
Η μεγάλη ομάδα των ‘70ς γίνεται η πρώτη ελληνική που αποκλείει ιταλική. Ο Ολυμπιακός νικά με το εύθραυστο 2-1 χάρη σε γκολ των Γιούτσου, Τριαντάφυλλου στο Καραϊσκάκη. Στη ρεβάνς αρκεί ένα γκολ του Γιούτσου για να δώσει τη νίκη και την πρόκριση στον Ολυμπιακό για να σταματήσει η πορεία στο Κύπελλο UEFA πάνω στην Τότεναμ. Την επομένη της νίκης στην Ιταλία το ΦΩΣ γράφει: «Οι Ημίθεοι του Ολυμπιακού με καρδιά χιλίων λεόντων κατεσπάραξαν μέσα στη Σαρδηνία τις τίγρεις της Ιταλίας».

4. Ολυμπιακός-Σέλτικ 2-0
Ο Ολυμπιακός πετυχαίνει μία εκ των κορυφαίων προκρίσεων της ευρωπαϊκής ιστορίας του. Απέναντι στη μεγάλη Σέλτικ της εποχής αποσπά ισοπαλία 1-1 στην Γλασκόβη προηγούμενος μάλιστα με γκολ του Βιέρα. Στη ρεβάνς του κατάμεστου Καραϊσκάκη, οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν 2-0 με γκολ των Κρητικόπουλου, Σταυρόπουλου.

5. Ολυμπιακός-Άρης 2-1
Η τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος του 1980, πρώτου επαγγελματικού, έφερε τον Ολυμπιακό να ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Άρη. Στο μπαράζ του Βόλου, στις 25 Μαΐου, τα γκολ των Κουσουλάκη, Άλστρομ δίνουν το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό (2-1).

6. Ολυμπιακός-Άγιαξ 2-0
Ο Ολυμπιακός είναι κυρίαρχος στον ελλαδικό χώρο στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80. Ο Άγιαξ βρίσκεται μπροστά του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών αλλά χάνει με 2-0 με δύο γκολ του Αναστόπουλου στην παράταση και αποκλείεται.

7. Μονακό-Ολυμπιακός 0-1
Η Μονακό είναι η φιναλίστ του προηγούμενου Κυπέλλου Κυπελλούχων και έχει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές όπως οι Κλίνσμαν, Τζορκαέφ, Τιράμ με προπονητή τον Αρσέν Βενγκέρ. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός με γκολ του Γιώργου Βαΐτση ύστερα από καταπληκτική προσπάθεια και σέντρα του Μπατίστα παίρνει τη νίκη στο Πριγκιπάτο (1-0). Το 1992. Στη ρεβάνς η ομάδα του Μπλαχίν παίρνει το 0-0 που τη συνέφερε και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπου αποκλείεται από την Ατλέτικο Μαδρίτης.

8. Ολυμπιακός-Μπάγερ Λεβερκούζεν 6-2
Η Λεβερκούζεν έχει φτάσει την προηγούμενη χρονιά έως και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Όμως,στη Ριζούπολη, ο Ολυμπιακός καταφέρνει να αντιστρέψει τα δεδομένα και να σκοράρει μισή ντουζίνα γκολ! Τζορτζεβιτς, Ζέτερμπεργκ, Καρεμπέ στήνουν το δικό τους πάρτι και το τελικό σκορ μοιάζει εξωπραγματικό! Πάντως, η νίκη αυτή δεν είχε ουσιαστικό αντίκρισμα καθώς ακολούθησε η ήττα (0-3) από την Μακάμπι Χάιφα του Γιτζάκ Σουμ, η οποία ουσιαστικά κόστισε την πρόκριση.

9. Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-4
Ο Νίκος Λυμπερόπουλος έχει σκοράρει ένα υπέροχο γκολ στο ΟΑΚΑ και το 1-1 δίνει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό για την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να… αποκλειστεί. Ο Λουτσιάνο (αντικαθιστώντας τον Τζόρτζεβιτς που απουσιάζει με την εθνική Σερβίας) κάνει το παιχνίδι της ζωής του σκοράροντας από τα 40 μέτρα απέναντι στον… Νικοπολίδη, ο Γεωργάτος δείχνει με τους συμπαίκτες του τη φανέλα του (όπως είχε κάνει ο «Λύμπε» στον πρώτο αγώνα) και ο Ζιοβάνι πραγματοποιεί το τελικό 4-1.

10. Ολυμπιακός-Μπενφίκα 5-1
Ο Ολυμπιακός για τους Ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ παίζει με την Μπενφίκα στο Στάδιο Καραϊσκάκη και μέσα σε 30 λεπτά έχει καταφέρει να σκορπίσει τους Πορτογάλους, αφού προηγείται με 3-0. Τελικό σκορ 5-1 με τον Ντιόγο να πετυχαίνει ένα καταπληκτικό γκολ.



www.olympiacos24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου